Godži (goji) bobice
Godži (goji) sadnice
Sok od godži bobica
Godži (goji) za dug život
Američki stručnjaci smatraju voćem veka godži. Istraživanja su potvrdila da plodovi sadrže 18 amino-kiselina, koje su neophodne za organizam, 21 mineral, mnogo vitamina i ostalih sastojaka potrebnih za jačanje imuniteta organizma koji je preduslov za zdrav i dug život čoveka. Ne čudi što je danas sve više onih koji ozbiljno počinju da se bave uzgajanjem ovog dragocenog voća!
Godži je, kao voćna vrsta, grm koji naraste dva-tri metra u visinu i dva metra u širinu. Cveta od juna do avgusta, a plodovi sukcesivno sazrevaju od septembra do oktobra. Plodovi godžija su crvene bobice, dužine jedan do dva centimetra koje se jedu sirove, osušene ili prerađene u sokove i sirupe.
Od bobica koje po ukusu podsećaju na grožđice, takođe, se mogu spravljati i čajevi, likeri, dodaci vinu ili jogurtu. Sadi se u baštama, ogradama, plantažama i ne zahteva (gotovo) nikakvo prskanje ili zaštitu.
Biljka godži potiče sa Tibeta (Lycium barbarum) i smatra se lekom i hranom za dugovečnost. U medicini je nazivaju i crveni dijamant, jer se smatra da je prirodna pomoć za revitalizaciju opšteg stanja zdravlja organizma. Olakšava bolno stanja zglobova, štiti jetru i srce i pomaže njihovom boljem funkcionisanju, opušta krvne sudove i pojačava prokrvljenost i prenos kiseonika krvotokom, smanjuje krvni pritisak, sprečava starenje kože, rešava problem uvećanja prostate, poboljšava vid i smanjuje senilnost kod starijih osoba... Antioksidantni i imunološki parametri godži bobica gotovo su dvostruki veći, nego kod aronije.