MIKON - SOLARNE SUŠARESušenje je tehnološki proces izdvajanja određene količine vode iz svežih prehrambenih namirnica kako bi se omogućilo njihovo dugoročno čuvanje u prirodnim uslovima bez kvarenja.
Zašto solarne sušare?I) Zato što :
1) su energetski opravdane, racionalne i ekonomične
2) rade na principu elektromagnetnog zračenja koristeći kompletan,vidljiv i infracrveni spektar Sunčevog zračenja, dakle prirodan proces sušenja i time obezbeđuju 70% do 100% neophodne energije za sušenje voća, povrća i šumskog i lekovitog bilja, duvana i testenina,
3) kao dopunski sistem energije koriste električnu energiju, biomasu, drvo, prirodni gas ili TNG što proces sušenja čini neprekidnim,
4) su mobilne ( na točkovima) i stalno možete unositi novu količinu svežih namirnica, kako pristižu iz voćnjaka u svako doba godine od ranog proleća do kasne jeseni, jer je sušara uvek uključena
II) Zato što :
1) je proces sušenja prirodan, ne dolazi do promene molekularnog sastava materije koja se suši, vitaminskog sastava, boje i arome pa se mogu sašiti istovremeno nekoliko različitih proizvoda,
2) infracrveni zraci iz spektra Sunčevog zračenja deluju pozitivno na proizvode koji se suše u smislu eliminisanja mikroorganizma i time proizvod čine biološki čistim i bezbednim za skladištenje na duži rok bez potrebe konzervansa
3) što stalno možete unositi novu količinu svežih namirnica, kako pristižu iz voćnjaka u svako doba godine od ranog proleća do kasne jeseni, jer je sušara uvek uključena
III) Zato što :
su ove sušare istovremeno i inkubatori za uzgoj ranog povrća, rasada i jagodičastog voća u zimskim i ranim prolećnim danima, jer iste raspolažu prirodinim vetlom toplote i ventilacije
IV) Zato što :
su sušare urađene u skladu sa propisima HACCP standarda za proizvodnju prehrambenih proizvoda
Suvo voćeSušenje na prirodni način u kontrolisanom prostoru i propisanim tehnološkim normama i prema HCCP propisima, tj. u solarnim sušarama SKS i SKS/G MIKON INŽENJERING, Niška Banja, bez upotrebe hemijskih sredstava u postupku sušenja, kao i nakon sušenja.
Alkoholna pića, vino i rakijaDomaća proizvodnja na tradicionalni način bez upotrebe hemije, u ograničenim količinama je sertifikovana u Insistutu za vinogradastvo SRBIJA u Nišu.